Tips voor onderhoud en gebruik

Tips voor onderhoud en gebruik

Het is belangrijk dat u deze tips niet alleen leest, maar ook echt toepast in de praktijk. bij een juist gebruik van de pan bent u verzekerd van jarenlang bak en braadplezier.

Voordat u de pan in gebruik neemt, moet u deze eerst grondig afwassen met heet water en een zacht schoonmaakmiddel. Vervolgens afdrogen en de binnenkant van de pan licht invetten met plantaardige olie. Uw pan is nu klaar voor gebruik. Om uw pan als nieuw te houden is het meestal voldoende om deze na gebruik of te spoelen met heet water. Indien nodig een zacht sopje gebruiken. Reinigen in de vaatwasser kan, maar wordt door ons niet aangeraden. ( Zie: de Buitenkant ). Wanneer u 'zonder vet' wilt bakken moet u voor gebruik de pan toch heel licht invetten. enkele druppels olie of een beetje boter egaal over de binnenkant verdelen is al voldoende.

 

Temperatuur

Zet de pan droog en leeg op de kookplaat. verwarm de pan voor op bijna de hoogste stand. Ter controle van de vereiste temperatuur, om te beginnen met bakken of braden, sprenkelt u enkele druppels water in de pan. Als deze bijna opgedroogd zijn kunt u boter, margarine of olie gaan toevoegen. Let op dat u tijdig naar de gewenste warmtestand terugschakelt. Meestal is dat op de halve stand of zelfs nog lager afhankelijk van wat u bakt of braadt. (zie bakvetten). De extra dikke bodem werkt als warmtebuffer en het is onnodig en zelfs ongewenst om altijd op de hoogste stand te bakken of te braden. Onnodig omdat u op die manier energie verspilt en ongewenst omdat u op die manier de binnenkant op den duur beschadigt door oververhitting. De pan kan ook in de oven gebruikt worden, echter tot maximaal 200° Celsius.

 

Inductiepannen nooit droog opzetten, altijd met olie, boter of vet.

Volg voor inductiepannen verder de gebruiksaanwijzing zoals vermeld op de pan en van uw inductiekookplaat.

 

Let op!

Door oververhitting wordt de binnenkant op den duur dofzwart waardoor de pan zijn anti- kleef eigenschappen verliest. Door te hoge bak- of braadtemperaturen, kunnen vetten zeer snel verbranden. Hierdoor ontstaan reststoffen die inbranden en niet meer verwijderd kunnen worden.

Het is daarom belangrijk goed op te letten op het juiste gebruik van oliën of vetten en op de juiste temperaturen te bakken of te braden. Voor het afblussen van jus geen koud water gebruiken! Hierdoor kan de anti- kleeflaag 'schrikken' en kunnen er blaasjes ontstaan of er kunnen zelfs stukjes uit de laag springen. Dat valt niet onder de garantie.

Kookvocht van aardappelen of groente is voor het afblussen een prima alternatief. Gebruik houten of kunststof spatels in plaats van metalen keukengerei. eventuele krasjes, die bijna niet te voorkomen zijn, hebben geen invloed op de levensduur van de pan. Een kras blijft een kras en gaat niet schilveren. Helaas hebben onze pannen ook niet het eeuwige leven en zijn onderhevig aan natuurlijke slijtage. Bij een juist gebruik en onderhoud heeft u er echter jarenlang plezier van.

 

Bakvetten

Boter en margarine

deze kunnen tot circa 160° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de laagste stand te bakken of te braden.

Plantaardige oliën

deze kunnen tot circa 220° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de middelste tot bijna de hoogste stand te bakken of te braden.

Geharde plantaardige vetten

Deze kunnen tot circa 280° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de middelste tot hoogste stand te bakken of te braden.

Garatie

Mocht het zo zijn dat u ondanks een juiste gebruik van een pan een gegronde materiaalfout ontdekt, neem dan contact met ons op. Tel 024-6221494